Het oerdieet: het dieet waarbij Remko Kuipers in begrijpelijke taal uitlegt waarom we allemaal zouden moeten eten als oermens. Om zijn theorie direct in praktijk te brengen biedt Het oerdieet tevens honderd recepten, samengesteld door culinaire kenners. Remko Kuipers is arts en apotheker, maar vooral onderzoeker. Hij was de eerste ter wereld die promoveerde in de evolutionaire geneeskunde, de wetenschap die zich bezighoudt met de relatie tussen evolutie, leefstijl (waaronder voeding) en gezondheid. Tijdens zijn reizen door Oost-Afrika raakte arts Remko Kuipers geïntrigeerd door de contrasten in leefstijl tussen de traditionele jager-verzamelaarstammen en onze westerse manier van leven. Hij besteedde bijna tien jaar aan het bestuderen van de gevolgen van deze verschillen. Hij at bittere ongezoete chocola met de Azteken, dronk bloed met de Masaï, verzamelde honing met de Hadzabe en proefde ghee met de nazaten van Dzjenghis Khan. Conclusie: onze genen zijn door de evolutie perfect aangepast aan het dieet van de jager-verzamelaar, maar onze levensomstandigheden zijn daar door landbouw, industrie en de komst van fastfood steeds verder van verwijderd. Daardoor bestaat er tegenwoordig een mismatch tussen onze omgeving en onze oeroude genen, resulterend in welvaartsziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Terug naar het oerdieet dus! ‘Het oerdieet biedt een waardevol inzicht in de samenstelling van onze huidige voeding en de verschillen met onze oorspronkelijke, paleolithische voeding. En dr. Kuipers’ recepten zijn niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar ook goed betaalbaar en uiterst smakelijk.’ Loren Cordain, auteur van The Paleo Diet ‘De theorie achter Het oerdieet is zo verleidelijk dat je er wel in moet geloven.’ Dr. Frank, auteur van het Dr. Frank-dieet